Dostupni linkovi

Grčki dug: Pomak, ali cilj još daleko


U pregovorima međunarodnih kreditora i Grčke učinjen je pomak, ali je postizanje konačnog cilja daleko, izjavio je danas direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Evropu i šef misije te institucije u Grčkoj Pol Tomsen.

"Teret duga koji uskoro dospeva na naplatu Grčkoj je izuzetno veliki. Moramo postići sporazum kako bi dalja sredstva pomoći bila isplaćena Atini", poručio je Tomsen.

On je dodao da bi finansije grčke vlade mogle potrajati čak do juna, ali je i upozorio da ne treba potcenjivati rizik povezan sa potencijalnim izlaskom Grčke iz evrozone, prenosi AP.

Grčki vicepremijer Janis Dragasakis izjavio je za grčki list "Vima" da zvanična Atina želi dogovor sa kreditorima o paketu reformi, ali da neće odustati od svojih predizbornih obećanja, istovremeno ne odbacujući mogućnost održavanja referenduma ili vanrednih izbora, ako pregovori sa kreditorima dožive propast.

Dogovor Grčke i kreditora o reformama neophodan je zbog puštanja naredne tranše kredita Grčkoj vredne 7,2 milijarde evra, pomoću koje bi ona izmirila obaveze koje dospevaju na naplatu.

Međutim, do postizanja tog dogovora, Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći.

XS
SM
MD
LG