Dostupni linkovi

Poljski motociklisti zaštitiće ruske Noćne vukove


Poljski motocilisti dočekaće na granici 27. aprila Noćne vukove, motocikliste iz najstarijeg ruskog motociklističkog kluba i pratiće ih na teritoriji Poljske na njihovom putu za Berlin kako bi ih zaštitili od eventualnih napada i provokacija.

Odluku da zaštite Noćne vukove i njihovu počasnu vožnju od Moskve do Berlina, preko Poljske, Slovačke, Češke, Austrije povodom 70. godišnjice završetka Drugog svetskog rata, koja u Poljskoj izaziva velike kontroverze, doneo je deo poljskih motociklista koji takođe, kao i Noćni vukovi, organizuju patriotske vožnje i obilaze u konvoju grobove poljskih vojnika.

"Nećemo dopustiti nikakve izgrede, garantujemo im bezbedan prolazak i gostoprimstvo isto kakvo oni već 14 godina garantuju nama motociklistima u vožnji do Katinske šume i u drugim našim ekspedicijama na istok. Vožnja ruskih motociklista iz Moskve do Berlina na 70. godišnjicu njihove pobede nad Nemcima, obilazak bojnih polja i grobalja dedova, imaju isti značaj za Ruse kao za nas Poljake vožnja u Katinsku šumu", piše u rezoluciji.

Katinska vožnja poljskih motociklista najpoznatija je među njihovim patriotskim akcijama. Oni time u Rusiji odaju poštu hiljadama poljskih vojnih zarobljenika koji su u Katinskom masakru, po nalogu vrhuške Kremlja u proleće 1940. godine streljani u Katinskoj šumi kraj Smolenska i u još nekoliko mesta tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Na vožnju Noćnih vukova mnogi Poljaci kao i vlasti u Poljskoj i Češkoj gledaju kao na političku provokaciju, a ima i poziva da se prolazak Rusa ometa i spreči.

Ipak, šef poljske diplomatije Gžegož Shetina i češki ministar inostranih poslova Lubomir Zaoralek kazali su da ih neće sprečiti da uđu, kao i bilo kog drugog turistu, ukoliko imaju uredne vize, ali da će policije dve zemlje paziti da li poštuju zakone.

Vođa Noćnih vukova, Aleksandar Zaldastanov je jedan od osnivača pokreta Antimajdan u Rusiji nakon izbijanja sukoba u Ukrajini. Taj najstariji ruski motociklistički klub ima simpatije Kremlja.

Ruski opozicioni mediji označavaju ih kao radikalne nacionaliste koji agresivno propagiraju pravoslavlje.

XS
SM
MD
LG