Dostupni linkovi

Njujork sprema odbranu za male radnje od velikih lanaca


U Njujorku koji sve više postaje grad velikih trgovinskih lanaca, jačaju zahtevi za spasavanje malih, tradicionalnih radnji, prenosi Asošijeted pres (AP).

Lokalni njujorški kafei se za opstanak bore sa 280 iz lanca "Starbak" i sa još 350 iz lanca "Dankin donat", radnje koje prodaju sendviče su pod pritiskom 460 iz lanca "Sabvej", a svim malim prodavnicama preti opasnost da koliko sutra postanu lokali neke od banaka.

"Za mene, lik Njujorka je ono što se tu prodaje. Grad trgovinskih lanaca ne bi bilo privlačan ni za stanovnike, ni za posetioce", rekla je predsednica Opštine Menhetn, Gejl Bruer (Gale Brewer) koja se zalaže za promenu gradske politike.

"Jeste, svi odu na Tajms skver, ali se oduševe tek kada dođu u Malu Italiju ili u Čajnataun - jer to je Njujork", kaže ona.

Ali, za vlasnike i agente nekretnina, eksplozivan rast privrede grada koji privlači velike lance, koristi i stanovnicima i posetiocima, te vlast ne treba ni da pokušava da jedne štiti više nego druge.

"Tržište će diktirati da li će opstati 'bakina i dekina' radnja. Ako se umešamo, naškodićemo privredi Njujorka", rekao je Stiven Spinola, predsednik gradskog Odbora za nekretnine, glavne grupe vlasnika lokala.

Neke od najskupljih nekretnina sveta su u Njujorku. Iznajmljivanje najboljih, na Petoj aveniji, za poslednjih pet godina je poskupelo za 50 odsto, na 6,2 miliona dolara godišnje za lokal veličine prosečnog kafea.

Vlasnici lokala na Menhetnu prosečno traže 94 dolara za kvadratnu stopu (9.400 dolara za kvadratni metar) godišnje, što je triput više nego u San Francisku, a i do deset puta više nego u drugim velikim i takođe posećenim gradovima SAD.

Veliki trgovinski lanci se već šest godina snažno šire Njujorkom i prošle godine su došli do novih 7.473 lokala, te mali privrednici veoma teško nalaze prostor za rad.

Taj problem koji menja lice grada, postao je toliki, da se na internetu vodi kampanja "Spasi Njujork" (Save NYC) uz potresne priče o zatvaranju mnogima omiljenih radnji i populaarnih kafana.

XS
SM
MD
LG