Dostupni linkovi

Gauk na komemoraciji : Užas za porodice žrtava


Pad aviona kompanije "Germanwingsa" prošlog mjeseca bio je "nevjerovatan užas" za porodice nastradalih, uz bezobziran postupak kopilota koji je oborio letjelicu, rekao je danas njemački predsjednik Joachim Gauk u obraćanju rodbini poginulih na komemoraciji u Kelnu.

Gauk je rekao da ljudi širom Njemačke, koja je izgubila 72 državljanina, još ne mogu da se oporave od događaja od 24. marta. Druga najveća grupa žrtava bila je iz Španije, koja je izgubila 51 državljanina.

Tužioci su saopštili da je kopilot Andreas Lubitz namjerno oborio avion na francuske Alpe nakon što se sam zaključao u kokpitu.

"Zaista ne znamo šta je prolazilo kroz njegovu glavu tokom tih odlučujućih sekundi, u presudnim minutama", rekao je Gauk na ceremoniji kojoj su prisustvovali kancelarka Angela Merkel, ministri iz Španije i Francuske, kao i rukovodioci "Germanwingsa" i matične kompanije "Lufthanse".

Gauk je dodao da je i Lubicova rodbina 24. marta "izgubila nekog koga je voljela" i da je i njoj ostala praznina u životu, ali da ni kopilotovi rođaci ne mogu da shvate zašto je on to učinio.

Stepenice na oltaru za žrtve bile su pokrivene sa 150 svijeća - po jedna za svaku nastradalu osobu, uključujući Lubitza, prenio je AP.

"Nije na nama da sudimo", izjavio je kardinal Rainer Maria Woelki kelnski nadbiskup, komentarišući odluku da se svijeća zapali i za Lubitza.

Uz nastup hora, održane su molitve različitih religija.

"Lufthansa" je prenosila direktno ovaj događaj na svom web sajtu i zakupila čitave stranice u dnevnim listovima da bi izrazila saučešće porodicama žrtava.

Zastave širom Njemačke danas su spuštene na pola koplja.

XS
SM
MD
LG