Dostupni linkovi

Crna Gora: Pripreme za proslavu Dana pobede u punom jeku


Pripreme za proslavu Dana pobede u Crnoj Gori su u punom jeku, a glavna svečanost 9. maja biće priređena na Trgu Republike u centru Podgorice.

Na proslavi će govoriti predsednik Crne Gore Filip Vujanović i predsednik Saveza boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašita Crne Gore Andrija Nikolić.

Vujanović je ranije izjavio da zbog toga ne može ići na proslavu dana pobede u Moskvi, jer, kako je rekao, šef države ne može ignorisati proslavu istog datuma u svojoj zemlji.

Prema najavama, na ceremoniji će učestvovati i Vojska Crne Gore, ali više simbolički.

Dan pobede biće obeležen ne samo u glavnom gradu, nego i u opštinama u Crnoj Gori.

Najviši zvaničnici Crne Gore više puta su ranije istakli da je antifašizam trajna vrednost Crne Gore i da se sloga partizana u Drugom svetskom ratu ničim ne može dovesti u pitanje.

Crnogorci su 13. jula 1941. godine digli ustanak protiv okupatora, u kojem je učestvovalo više od 30.000 boraca koji su za samo 20 dana oslobodili gotovo celu Crnu Goru, osim većih gradova.

U Narodnooslobodilačkoj borbi poginulo je 14.500 partizana iz Crne Gore. Crna Gora je u Drugom svetskom ratu izgubila 10 odsto svog stanovništva, ili 37.000 ljudi.

Narodnooslobodilačka borba u Crnoj Gori se poštuje i zbog činjenice da je u tom periodu obnovljena državnost Crne Gore, ukinuta 1918. godine, prisajedinjenjem Srbiji. Za to su zaslužni partizani, predvođeni komunistima.

Crna Gora je nakon Drugog svetskog rata dobila status jedne od ravnopravnih federalnih jedinica u sastavu Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG