Dostupni linkovi

Sud BiH: Izricanje drugostepene presude Turkoviću


Izricanje drugostepene presude u predmetu Zijad Turković i drugi pred vijećem Apelacionog odjeljenja Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine zakazano je za danas, s početkom 09.00 sati, najavljeno je iz Suda.

Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 1. augusta 2014. godine drugostepenu presudu od 25. aprila iste godine u predmetu Zijad Turković i drugi kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH i potvrđena prvostepena presuda u odnosu na optužene: Nijaza Zubana i Hilmiju Mašovića i u oslobađajućem dijelu u odnosu na optužene Zijada Turkovića, Muamera Zahitovića i Sašu Stjepanovića.

Istom presudom uvažene su žalbe branilaca optuženih Zijada Turkovića, Saše Stjepanovića, Milenka Lakića i Fadila Aljovića, a tim povodom i primjenom člana 309. ZKP-a BiH i u odnosu na optuženog Muamera Zahitovića u osuđujućem dijelu je ukinuta prvostepena presuda Suda od 28. novembra 2013. godine i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Prvostepenom presudom od 28. novembra 2013. godine optuženi Zijad Turković oglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima: neovlašten promet opojnim drogama, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, pripremanje krivičnog djela ubistva, iznuda i pranje novca i s tim u vezi osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina.

XS
SM
MD
LG