Dostupni linkovi

Moneyval ponovo upozorava BIH


Na 47. plenarnoj sjednici, Moneyval komitet je usvojio revidirano javno saopštenje koje sadrži ocjenu da BiH nije u dovoljnoj mjeri ispunila utvrđene obaveze, time što nije usvojila paket izmjena i dopuna kaznenog zakona BiH, kao ni podzakonske akte neophodne za provođenje Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, navodi se u saopštenju bh. delegacije pri Moneyvalu.

To je bio stav Biroa Moneyvala i većine zemalja članica Finansijskog akcionog tima (FATF), koje imaju ulogu posmatrača u Moneyvlu i koje su izrazile zabrinutost i nezadovoljstvo sporošću djelovanja na ispunjavanju preostalih aktivnosti iz Akcionog plana.

Na ovaj način je potvrđeno opredjeljenje FATF-a sa, sjednice u Parizu iz februara mjeseca ove godine, za dalje pooštravanje mjera prema BiH.

Ukoliko se do sredine maja 2015 godine ispune obaveze iz Akcionog plana i o tome izvijesti grupa za regionalni pregled FATF, postoji mogućnost da se izbjegne ICRG procedura koja sa sobom nosi rizik da se BiH nađe na crnoj listi FATF-a.

Zemlje koje završe na crnoj listi FATF-a ulaze u finansijsku nesigurnost, jer važni prilivi novca u državu mogu biti blokirani.

XS
SM
MD
LG