Dostupni linkovi

Ustavni sud Kosova dao zeleno svetlo za osnivanje Suda za ratne zločine


Ustavni sud Kosova dao je danas zeleno svjetlo za osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine.

Naime Ustavni Sud Kosova proglasio je prihvatljivim zahtev predsjednika Skupštine Kosova u vezi ustavnih amandmana koje je predložila Vlada Kosova za osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine.

“Sud u skladu sa članovima 113.9 i 144.3 Ustava, clanom 20. Zakona i pravilom 56 (1)Poslovnika o radu Ustavnog suda Republike Kosovo, na svojoj sednici od 14. aprila 2015. godine, jednoglasno odlučuje da proglasi prihvatljivim zahtev podnet od strane predsednika Skupštine 9. marta 2015. godine, sa amandmanom br. 24 na Ustav Republike Kosovo”, stoji u odluci.

Nakon zelenog svetla iz Ustavnog suda, očekuje se sada da Skupština Kosova otpočne procedure za ustavne izmene kako bi se, uz podršku dvotrećinske većine, osnovao Specijalni sud za ratne zločine.

Ukoliko ti amandmani prođu, onda se očekuje i usvajanje zakona o osnivanju posebnih komora tužilaštva i sudova, kojima će upravljati međunarodna zajednica.

U njima će se tretirati navodni slučajevi ratnih zločina, na osnovu istrage američkog tužioca Clinta Williamsona. Njegova istraga je usledila a nakon izveštaja Dika Martija u Savetu Evrope, koji govori o navodima o “trgovini organa Srba od strane bivših pripadnika OVK-a”.

Osnivanje suda inače podržavaju vladajuće stranke, ali ne i kosovska opozicija.

XS
SM
MD
LG