Dostupni linkovi

Hjuman rajts voč: Na Zapadnoj obali rade maloletna deca


Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjumans rajts voč (Human Rights Watch - HRW) saopštila je danas da Jevreji na Zapadnoj obali krše propise tako što palestinsku decu koriste kao jeftinu radnu snagu.

Po podacima te međunarodne organizacije, na farmama na Zapadnoj obali, posebno u dolini reke Jordana, rade i 11-godišnja deca, "plate" su im male, uslovi rada su teški.

U izveštaju na 74 strane se navodi da stotine dece rade po velikoj vrućini, primorane da nose težak teret i izložene opasnim pesticidima.

Hjuman rajts voč tvrdi da su njegovi predstavnici razgovarali sa 38 dece i 12 odraslih, prema čijim svedočenjima palestinska deca prekidaju školovanje kada dobiju sezonske poslove branja povrća.

Hjuman rajts voč naglašava da je, po međunarodnim konvencijama, nelegalno zaposliti nekoga mlađeg od 15 godina, dok se na Zapadnoj obali rade deca već od 11 godine.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je pažljivo razmotrilo izveštaj Hjuman rajts voča i da će uskoro reagovati zvanično.

Zvaničnik sa Zapadne obale, David Elhajani negirao je, međutim, sve navode Hjuman rajts voča, naglasivši da je u dolini Jordana zaposleno 6.000 Palestinaca i da niko od njih nije maloletan.

XS
SM
MD
LG