Dostupni linkovi

Bandić može obavljati dužnost gradonačelnika


Milanu Bandiću ukinuta je zabrana obavljanja dužnosti gradonačelnika Zagreba, odlučilo je vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda.

Na snazi i dalje ostaje mera zabrane uspostavljanja veze sa svedocima koji nisu ispitani u istrazi koja se vodi protiv Bandića, kao i garancija od oko dva miliona evra da neće ometati istragu.

Bandić će se vratiti na posao četiri dana nakon što je Ustavni sud Hrvatske uvažio njegovu žalbu i pustio ga iz istražnog zatvora.

Gradonačelnik Zagreba osumnjičen je u aferi "Agram" da je oštetio grad na čijem čelu je 12 godina i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsedničkoj kampanji za izbore 2010. oštetio i državni budžet.

Protiv Bandića je sredinom februara podignuta i prva optužnica, koja ga tereti da je sa dvoje suoptuženika pogodovao Udruženju "U ime porodice" kojoj je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" navodno pribavio nezakonitu korist od najmanje 40.000 evra.

Iz zatvora u Remetincu Bandić je izašao 19. novembra nakon što je uplatio kauciju od oko dva miliona evra i pred istražnim sudijom obećao da neće uticati na svedoke i obavljati svoju dužnost tokom istrage.

Bandić je kasnije ponovo vraćen u istražni zatvor zbog sumnje da je uticao na svedoke u predmetu koji se vodi protiv njega, ali je odlukom Ustavnog suda pušten na slobodu.

XS
SM
MD
LG