Dostupni linkovi

Mađarska: Zabrinutost zbog rasta popularnosti ekstremnih partija


Predsednik Svetskog jevrejskog kongresa Ronald Lauder izjavio je da je zabrinut zbog rastuće popularnosti mađarske ekstremno desničarske partije Jobik, naročito među mladim biračima.

Lauder je rekao da podrška Jobiku samo pokazuje da vladajuća partija Fides premijera Viktora Orbana i opozicioni socijalisti ne pružaju građanima "nikakvu nadu".

Lauder, čiji su baba i deda sa majčine strane rođeni u Mađarskoj, ocenio je da se mnogi mladi okreću partiji koju predvodi Gabora Vona ne zbog antisemitizma, već zato "što traže alternativu, traže nešto drugačije".

Prema novijom anketama, Jobik je u Mađarskoj druga stranka po popularnosti posle Fidesa, a u poslednje vreme sve više smanjuje i taj zaostatak.

"Činjenica je da mi, Jevreji, kao i hrišćani i druge veroispovesti, treba da se sastanemo i razgovaramo sa svakim o tome šta se može učiniti u budućnosti", rekao je Lauder, dodajući da ne veruje da su svi u Jobiku antisemite.

Oko 550.000 mađarskih Jevreja ubijeno je u Drugom svetskom ratu. U toj zemlji živi oko 100.000 Jevreja i to je najveća jevrejska zajednica u Evropi.

XS
SM
MD
LG