Dostupni linkovi

Kerijev savjetnik razgovarao s Madurom


Savjetnik američkog državnog sekretara Džona Kerija, Tomas Šenon, razgovarao je ove nedjelje u Karakasu s predsjednikom Venecuele Nikolom Madurom, saopštio je u petak uveče Stejt department.

Šenon je u srijedu razgovarao s ministrom spoljnih poslova Delsijem Rodrigesom ali i s Madurom, izjavio je portparol američke diplomatije Džefri Ratki i dodao da je "razgovor bio produktivan".

Ratki je rekao da su Maduro i Šenon razgovarali o poštovanju ljudskih prava i demokratije u Venecuelu, ali nije naveo da je bilo riječi o američkim sankcijama članovima vlade u Karakasu.

"Ocjenjujemo da je u interesu dvije zemlje da sarađaju u oblastima u kojima je to moguće, ali priznajemo da imamo i nesuglasica", dodao je portparol Stejt departmenta.

Maduro i američki predsjednik Barak Obama učestvuju na Američkom samitu u Panami.

Odnosi između SAD i Venecuele se stalno pogoršavaju. Maduro je nedavno optužio SAD da sarađuju s lokalnim opozicionim grupama kako bi sprovele vojni puč u Venecueli.

SAD su demantovale Madurove optužbe, a potom su uvele sankcije sedmorici venecuelanskih zvaničnika zbog kršenja ljudskih prava za vrijeme antivladinih demonstracija prošle godine.

Te dvije zemlje nisu razmjenile ambasadore od 2010. godine.

XS
SM
MD
LG