Dostupni linkovi

Hapšenja zbog lične karte Andreja Vučića


Šesnaest osoba uhapšeno je u više gradova Srbije zbog finansijskog kriminala i krađe identiteta više lica među kojima je i brat premijera Srbije Andrej Vučić.

Osumnjičeni su trenutno na saslušanjima.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio da su hapšenja izvedena u nastavku akcije suzbijanja finansijskog kriminala i da su među ohapšenima osobe iz Novog Sada, Jagodine, Beograda i jedna osoba sa dvojnim državljanstvom iz Budve, dok se za dve osobe intenzivno traga.

Stefanović je na konferenciji za novinare u Beogradu izjavio da se oni sumnjiče za pranje novca i zloupotrebu položaja i da su sve te osobe radile zajedno.

On je kazao da je reč o preduzećima koja počinju na slovo "a" i da je medju njima i preduzeće "Asomakum" (Asomacum), i dodao da je rođeni brat premijera Srbije Aleksandra Vučića, Andrej Vučić, jedna od osoba čija je lična karta falsifikovana.

Pitanje poslovanja fantomskog preduzeća Asomakum pokrenuo je poslanik Nove stranke Zoran Živković, posle čega je premijer Aleksandar Vučić kazao da je njegovom bratu ukraden identitet.

Sporno preduzeće je osnovano 2010, a kao osnivač i vlasnik vodio se Andrej Vučić, a 2011. račun ove firme blokiran je zbog duga od 20 miliona dinara.

U oktobru prošle godine Poreska uprava je saopštila da su pre nekoliko godina određena lica, koristeći lažnu ličnu kartu, otvorila "fantomsku firmu" na ime Andreja Vučića i da je još 2010. utvrđeno da brat aktuelnog premijera sa tim nema nikakve veze.

Sektor Poreske policije je u vezi sa tom firmom i tim slučajem, u decembru 2010. pozvao Andreja Vučića, koji je tada kao građanin dao izjavu da sa tom firmom nije povezan.

Istragom i proverom poslovanja firme, utvrđeno je da je da je ta firma osnovana lažnom ličnom kartom, a na osnovu poređenja sa pravom ličnom kartom Andreja Vučića, ustanovljeno je da je u pitanju falsifikat - fotografija nije identična, pečat MUP-a, potpis, broj lične karte i prijava prebivališta.

XS
SM
MD
LG