Dostupni linkovi

Slovenački parlament smijenio ministra obrane Janka Vebera


Slovenački parlament jučer je na zahtjev premijera Mire Cerara razriješio dužnosti ministra odbrane Janka Vebera zbog zloupotrebe vojske, pri čemu je za njegov odlazak iz vlade glasovalo 68 zastupnika, dok ih je 11 bilo protiv.


Glavni razlog što je Cerar prije dvije sedmice zatražio ostavku ministra iz redova koalicijskih Socijalnih demokrata (SD) bilo je otkriće da je Veber sigurnosno-obavještajnoj službi Ministarstva odbrane naručio izradu studije o negativnim posljedicama moguće privatizacije Telekoma Slovenije, nacionalnog operatera za koji je zainteresiran Deutsche Telekom.


Cerar je u raspravi u parlamentu rekao da je Veber tim postupkom iznevjerio njegovo povjerenje i da ne može ostati ministar, jer je subjektivno i objektivno odgovoran za zloupotrebu vojne službe te da se vojska ne smije baviti obavještajnim poslovima o pitanjima privatizacije slovenačkih kompanija u državnom vlasništvu.


Veber, koji je odbio dati ostavku pa se o tome moralo glasati u parlamentu, kazao je da ga ne smjenjuju zato što je djelovao nezakonito, te da je osobno zapravo pokazao državotvorno stajalište jer prodaja nacionalnog operatera o kojem ovise komunikacije vojske i sigurnost odbrambenog sistema može imati teške posljedice u gubitku suverenosti na području odbrane.


Zbog osjetljivosti problematike veći dio višesatne rasprave pred glasovanje održan je iza zatvorenih vrata.


Za Veberov odlazak izjasnile su se sve parlamentarne stranke osim Socijalnih demokrata (SD) koji o privatizaciji državnih udjela u poduzećima ne dijele ista stajališta sa strankom premijera Cerara, ali niti s opoziciom desnog centra, te se privatizaciji protive.

XS
SM
MD
LG