Dostupni linkovi

Antifašisti traže pomoć za očuvanje spomenika


Pokrajinski odbor Saveza antifašista i Udruzenje antifašista Novog Sada uputili su državnim institucijama zahtev za pomoć u očuvanju spomenika "Sloboda" na Iriškom Vencu, koji je od 2013. godine predmet krađa i koji je zbog toga gotovo potpuno uništen, saopšteno je danas.

Kako se navodi, od jeseni 2013. do početka 2015. godine u više navrata je sa spomenika skinut bakarni reljef sa motivima borbe protiv okupatora u Drugom svetskom ratu, demontirane su i ukradene ploče dužine 23 metra i oštećena skulptura boraca, kojoj su odsečeni prsti i skraćene puške.

"Oštećenja su takva da je ugrožen i temelj spomenika. Prijave MUP-u protiv NN počinioca u ovom slučaju nisu dale rezultat", upozorili su novosadski antifašisti.

Zahtev je poslat ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandru Vulinu sa molbom da njegovo ministarstvo finansijski pomogne sanaciju spomenika, kao i da se angažuje na pronalaženju počinilaoca i uključi u njegovu zaštitu i čuvanje.

Takođe, zahtev je poslat i Ministarstvu unutrašnjih poslova i ministru Nebojši Stefanoviću sa molbom da se što pre angažuju na pronalaženju počinioca krađa, koje prijavljene policiji.

XS
SM
MD
LG