Dostupni linkovi

SAD: Beli policajac optužen za ubistvo Afroamerikanca


Beli policajac iz Južne Karoline uhapšen je i optužen za ubistvo pošto je pokazan video kako osam puta puca u leđa 50-godišnjem Afroamerikancu koji je bežao.

Gradonačelnik Čarlstona Kit Samej objavio je pokretanje optužnice na konferenciji za novinare, na kojoj je rečeno da je pripadnik gradske policije Majkl Tomas Slager (33) napravio "lošu odluku".

"Okrivljeni (Slager) je pucao u žrtvu više puta u leđa nakon svađe. Sve ovo se zasniva na video dokazima i istrazi Državnog odeljenja za sprovođenje zakona", navodi se u pročitanom sudskom dokumentu Južne Karoline, prenela je agencija Rojters.

Subotnja pucnjava i ubistvo 50-godišnjeg Valtera Skota Lamera, koje je započela običnim saobraćajnim prekršajem, ponovo je otvorila pitanje poverenja između bele policije i manjinske afroameričke zajednice u SAD-u posle serija smrti nenaoružanih Afroamerikanaca - Majkla Brauna u Ferguson i Erika Garnera na Stejten Ajlandu u Njujorku.

Aktivisti su planirali protest danas u Čarlstonu, gde živi 100.000 stanovnika, od koje su polovina Afroamerikanci, dok u tamošnjoj policiji radi samo 18 odsto njih ili njih 340.

XS
SM
MD
LG