Dostupni linkovi

Suđenje članovima Zlatne zore prati antirasistički pokret


Grčke antirasističke organizacije pratiće svakodnevno suđenje grupi od 72 člana neonacističke stranke Zlatna zora, koje treba da počne 20. aprila u Atini i koje se ocenjuje kao jedno od najvažnijih suđenja u savremenoj istoriji Grčke.

Inicijativa "Opservatorija Zlatne zore", koja je danas predstavljena u glavnom gradu gradu Grčke, svakodnevno će pratiti i prenositi informacije sa suđenja. Tu inicijativu čine novinari i advokati. Informacije o suđenju biće dostupne na sajtu www.goldendawnwatch.org.

"To je jedno od najvažnijih suđenja u savremenoj istoriji Grčke", rekla je novinarka Elefterija Kumandu, koordinatorika grčke Opservatorije protiv rasističkog govora.

Članovima Zlatne zore, uključujući i osnivaču i lideru stranke Nikosu Mihalolijakosu, biće suđeno za "učešće u kriminalnoj organizaciji" i preti im kazna do 20 godina zatvora.

Mihalolijakos je 20. marta pušten iz pritvora pošto je izdržao 18 meseci istražnog pritvora koliko je maksimalno dozvoljeno prema grčkom zakonu.

Mihalolijakos (57) tereti se za učešće u kriminalnoj organizaciji posle sudske istrage kojom je utvrđeno da njegova stranka ima veze s nasiljem nad imigrantima i levičarskim aktivistima.

Uprkos pritvoru lidera, Zlatna zora je osvojila treće mesto na prevremenim parlamentarnim izborima 25. januara.

XS
SM
MD
LG