Dostupni linkovi

Dadajev: Primorali su me da priznam ubistvo Njemcova


Zaur Dadajev, optužen za ubistvo ruskog opozicionog političara Borisa Njemcova, rekao je danas u sudu u Moskvi da su ga tukli i primorali da prizna ubistvo.

Pet ljudi je uhapšeno u vezi sa ubistvom Njemcova 27. februara, ali je samo Zaur Dadajev, prema sudiji i istražiteljima, priznao ubistvo.

Ruske novinske agencije danas su prenele izjavu Dadajeva koji je rekao
sudu da je otet, tučen i nateran da prizna ubistvo.

"Oteli su me nepoznati muškarci 5. marta. Ne znam gde su me držali, ali zvanično hapšenje u Istražnom komitetu nije se desilo do 7. marta", rekao je Dadajev. On je naveo da mu je pre nego što je uhapšen rečeno "šta i
kako da kaže".

Na sudskom saslušanju u martu, Dadajev nije priznao krivicu u sudnici, a kasnije je povukao priznanje koje je dao istražiteljima, dok su još aktivisti za ljudska prava, koji su prošlog meseca posetili Dadajeva u zatvoru, govorili o tragovima torture na njegovom telu.

Svih pet osumnjičenih su iz Čečenije i drugih delova nestabilnog Severnog Kavkaza. Dadajev je bio policajac u čečenskim policijskim snagama.

Ubistvo Njemcova, na mostu nedaleko od Kremlja u centru Moskve, šokiralo je pristalice ruske opozicije.

Mnogi od saveznika i kolega Njemcova sumnjaju u teoriju da su ga ubili Čečeni, smatrajući da bi njegovo ubistvo u oštro obezbeđivanoj zoni nedaleko od Kremlja bilo nemoguće bez umešanosti zvaničnih organa.

XS
SM
MD
LG