Dostupni linkovi

Opoziciona televizija krimskih Tatara se zatvara


Televizija krimskih Tatara koja se protivi pripajanju Krima Rusiji, saopštila je da prekida rad posle nekoliko meseci pritisaka ruskih vlasti.

Televizija ATR je u septembru prošle godine optužena za ekstremizam, a lokalni odsek ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova je ocenio da ta televizija "namerno širi nepoverenje prema ruskim vlastima". Tatarska televizija prestaće da radi 1. aprila.

Predstavnici televizije izjavili su da su u četiri navrata podnosili zahteve za produženje dozvole za rad, ali su ih ruske vlasti odbijale.

ATR-u koji ima tri podružnice, dve radio stanice i jedan kanal s programom za decu, preti krivična prijava zbog ilegalne aktivnosti ako bude emitovala program bez dozvole.

"Preti nam novčana kazna od 500.000 rubalja (8.000 evra) i zaplena opreme", izjavila je direktorka televizije Elzara Isliamova.

Po njenim rečima, toj nezavisnoj televiziji, osnovanoj 2005. godine, preti zatvaranje još od aneksije Krima Rusiji u martu 2014. godine.

Vođa krimskih Tatara, Mustafa Đemilev osudio je nedavno "potpuni nedostatak demokratskih sloboda" na Krimu od kada je pripojen Rusiji.

Krimski Tatari su bojkotovali referendum o nezavisnosti Krima koji je bio uvod u aneksiju.

Tatari, etnički bliski Turcima, i uglavnom muslimani, kolektivno su deportovani s Krima u Sibir 1944. godine za vreme sovjetskog diktatora Josifa Visarionoviča Džugašvilija - Staljina. Za tri dana tada je proterano više od 190.000 krimskih Tatara.

Krimski Tatari su počeli da se vraćaju u postojbinu tek krajem 1980-ih, s raspadom Sovjetskog Saveza. To stanovništvo, medjutim, brzo raste u poredjenju sa ostarelim ruskim stanovništvom, a integracija Tatara je dugoročan problem Kremlja.

XS
SM
MD
LG