Dostupni linkovi

Evropska unija ukida proizvodne kvote mleka


U Evropskoj uniji, od 1. aprila, ukidaju se proizvodne kvote mleka, tako da će sve zemlje moći da proizvode koliko žele mleka, saopšteno je danas u Briselu.

Evropska unija će, prvi put u poslednjih 30 godina, u potpunosti liberalizovati tržište mleka, iako su se od 2009. do 2013. godine kvote mleka povećale za jedan odsto kako bi sektor mlekarstva mogao da zadovolji rastuću potražnju.

Irska je navela da planira da poveća prozivodnju mleka za 50 odsto do 2020. godine, iako je mali proizvođač u odnosu na Nemačku i Francusku, vodeće zemlje u tom poljoprivrednoj oblasti.

Nemačka je najavila povećanje od jedan do tri odsto na godišnjem nivou do 2020. godine. Ta zemlja je u poslednjih 30 godina prelazila dozvoljenu prozivodonu kvotu mleka i platila skoro dve milijarde evra na kazne zbog tog prekršaja.

Francuska, kao drugi proizvođač mleka u EU, još oseća ekonomske posledice krize iz 2009. godine, zbog čega je morala da smanji cenu mleka za oko 30 odsto.

Vlasti u Parizu zatražile su uspostavljanje zajedničkog evropskog mehanizma u slučaju hiperprodukcije mleka i ugrožavanja tržišta mleka. Francuska za sada ima podršku Poljske i Italije, ali je i dalje izolovana po tom pitanju u okviru EU.

XS
SM
MD
LG