Dostupni linkovi

Porodica Slavka Ćuruvije: Još nije gotovo


Porodica novinara Slavka Ćuruvije nada se da će suđenje optuženima za njegovo ubistvo početi brzo i da neće dugo trajati. Podsećamo, Apelacioni sud potvrdio je optužnicu protiv četvorice pripadnika Državne bezbednosti za ubistvo Ćuruvije 1999. godine.

Ćerka Slavka Ćuruvije, Jelena Ćuruvija, želi da veruje da će ovog puta suđenje doći do kraja i da će se dokazati da je ubistvo njenog oca zločin koji je počinila država. Ona dodaje da će Fondacija Slavka Ćuruvije, na čijem je čelu, pratiti suđenje svaki dan.

"Nije stvar gotova, nije završena. Dokaza je malo, ali postoje. Videćemo koliko će trajati suđenje, a i kako će se završtiti", kaže Jelena Ćuruvija.

Brat Slavka Ćuruvije, Jovo, ima samo poruku novinarima i nadležnim organima

"Pošto mi je ostalo malo vremena, ostavljam u amanet Slavkovoj deci i novinarima da ne odustanu od traženja istine. Zahvaljujem se Veranu Matiću i Ljiljani Smajlović koji se kao članovi Komisije za istraživanje ubistava novinara bore za istinu i nadam se da će sudija ostati hrabar."

Optuženi za ubistvo Ćuruvije su nekadašni načelnik Resora DB Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi Resora Ratko Romić i pripadnika rezervnog sastava tog resora Milan Kurak. Terete se da su "iz niskih pobuda" ubili Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine, za šta je zaprećena kazna od 30 do 40 godina zatvora. Marković se tereti da je to delo izvršio podstrekavanjem, a ostali su optuženi kao saizvršioci.

XS
SM
MD
LG