Dostupni linkovi

Reuters: Grčka će 20. aprila ostati bez novca


Grčka će 20. aprila ostati bez novca, osim ukoliko ne dobije novu pomoć od kreditora, izjavio je danas Reutersu jedan neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

"Iako će biti teško, Grčka može da do 20. aprila izdrži bez pomoći zahvaljujući kratkoročnom zaduživanju od entiteta iz javnog sektora", izjavio je taj neimenovani izvor.

Prema riječima tog izvora, Grčka se u posljednje vrijeme oslanja na repo transakcije - gdje pozajmljuje novac od državnih entiteta - za pokrivanje manjka u državnoj kasi, i tako će moći da nastavi još samo nekoliko sedmica.

Njemački list Frankfurter algemajne zontagcajtung je juče objavio da grčka vlada ima novca za isplatu plata i penzija samo za još dve sedmice, odnosno do 8. aprila, kada će ući u kritičnu situaciju.

Stručnjaci Evropske komisije tvrde da čak i ako zvanična Atina posegne za fondovima socijalnog osiguranja i računima kompanija u državnom vlasništvu kako bi nastavila s isplatom plata, Grčkoj će 9. aprila doći na naplatu 465 miliona eura kredita Međunarodnom monetarnom fondu, što će, prema pisanju njemačkog lista, sa teškoćom otplatiti.

Zvanična Atina je najavila da će do ponedjeljka poslati Briselu listu planiranih reformi, s nadom da će one otključati poslednju tranšu pomoći u iznosu od 7,2 milijardi eura.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je za italijansku La Republiku da očekuje da će Grčka postići sporazum sa svojim partnerima u eurozoni radi dobijanja finansijskih sredstava u narednih sedam dana.

XS
SM
MD
LG