Dostupni linkovi

Merkel: Nemačka želi jaku Grčku


Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja se susrela sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, izjavila je da Berlin želi jaku Grčku. Ona je istakla i da se raduje što je sa gostom iz Atine, koji je obećao sveobuhvatne reforme, imala priliku da razgovara o dužničkoj krizi i bilateralnim odnosima.

Cipras je obećao "sveobuhvatne strukturne reforme" i dodao da je potrebno da se stvori jedan novi "politički miks", kako bi se kriza prevazišla

Po njemu, problemi nisu samo grčki, već evropski.

"Mi želimo da Grčka bude jaka i da se nezaposlenost smanji, naročito među mladima", izjavila je Merkel i dodala da Nemačka nije ta koja će odlučivati da li je grčki reformski program dobar ili nije.

Ona je navela da je važno da se zna koje reforme će Grčka sprovoditi i da ekonomski faktori odgovaraju i ukazala na potrebu jedne funkcionalne uprave u Grčkoj.

Nemačka kancelarka je posebno istakla da je poverenje u radu važno, dok je Cipras naglasio da je nužno da se nađe put kompromisa i dijaloga.

I Cipras i Merkelova su naglasili dobre odnose između dve zemlje. Cipras je rekao da program za rešenje dužničke krize u Grčkoj, koja traje pet godina, nije bio uspešan i da je došlo do socijalnih problema i povećanja zaduženosti.

On je ukazao da je potrebno bolje razumevanje i naglasio probleme svoje zemlje.

"Zajednički cilj je da se strukturne reforme sprovedu", rekao je Cipras.

Cipras ostaje i sutra u Berlinu gde će se sastati sa predstavnicima drugih partija, između ostalih i partije levice, nastale spajanjem naslednika bivsisih istočno-nemačkih komunista i WASG stranke, najavljuju mediji.

XS
SM
MD
LG