Dostupni linkovi

Seul: Sastanak J. Koreje, Kine i Japana


Ministri spoljnih poslova Južne Koreje, Kine i Japana sastali su se danas u Seulu prvi put u proteklih tri godine u sklopu napora za smirivanje regionalnih tenzija izazvanih teritorijalnim i istorijskim nesuglasicama.

Današnji sastanak počeo je bilateralnim susretima. Šef južnokorejske diplomatije Jun Bjungse je domaćin svojim kineskim i japanskim kolegama Vang Jiu i Fumio Kišidi.

Ovi sjevernoazijski susjedi imaju jaku ekonomsku saradnju, ali sveobuhvatni odnosi već dugo su zategnuti zbog neriješenih pitanja od japanske kolonizacije Korejskog poluostrva do okupacije dijelova Kine prije i tokom Drugog svjetskog rat.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun opisao je nedostatak pomirenja između ovih zemalja kao "kariku koja nedostaje" za mir i stabilnost u istočnoj Aziji.

Kina i Južna Koreja, koje imaju čvrste veze, smatraju da Japan nije izrazio kajanje u dovoljnoj mjeri zbog svoje ratne prošlosti.

Nastavak godišnjeg trilateralnog sastanka šefova diplomatija ove tri zemlje označava otopljenje odnosa i moglo bi da otvori put i za samit na nivou šefova država i vlada.

U saopštenju iz južnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova ističu da su sve tri strane saglasne je potreba da se ograniči nuklearni program Sjeverne Koreje.

XS
SM
MD
LG