Dostupni linkovi

Netanjahu kaže da Izrael "nema većeg savezinika" od SAD


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu naglasio je danas (18.marta) u intervjuu za NBC, snažne veze svoje države sa SAD nakon tenzija koje su uzrokovane između njega i američke administracije, rekavši da Izrael "nema većeg saveznika".

"Ima toliko mnogo obalsti u kojima moramo sarađivati sa SAD" rekao je Netanjahu čiji je Likud odnio, pomalo neočekivano, uvjerljivu pobjedu na u utorak (17.marta) održanim prijevremenim parlamentarnim izborima.

"Amerika nema većeg saveznika od Izraela i Izrael nema većeg saveznika od Sjedinjenih država ", rekao je premijer.

U srijedu je Bijela kuća kritikovala Netanjahua zbog toga što odbija da pregovara sa palestinskom državom, o rješenju "dvije države" , što je aktuelni izraelski premijer preuzeo kao obavezu 2009. a sada odbacuje, kao i zbog kampanje podjela koju je vodio u samom finišu izborne kampanje, prema izraelskoj manjini tj. arapskim glasačima.

On je u intervjuu za NBC, odabcio optužbe da je rasista.

"Ja to nijesam" rekao je Netanjahu.

NBC je naveo takođe da je odbacio i to da se protivi palestinskoj državi.

Kako je rekao, još uvjek nije razgovarao sa američkim predsjednikom Barackom Obamom, ali da će razgovarati uskoro.

Intervju u cjelini biće emitovan kasnije danas (19.mart ).

Sve relevantne svjetske adrese, poput EU, UN i SAD poručile su juče novom -starom premijeru Izraela da mora nastaviti pregovore o blikoistočnom mirovnom procesu, čije je cilj "dvije države" Izarel i Palestina u miru jedni pored drugih.

XS
SM
MD
LG