Dostupni linkovi

Biden i Porošenko saglasni oko sankcija za Rusiju


Američki potpredsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko saglasili su se da buduće sankcije protiv Rusije moraju biti povezane sa potpunom primjenom sporazuma o prekudu vatre iz Minska postignutog prošlog mjeseca (12.februara).

Bijela kuća je saopštila da je Bajden razgovarao sa Porošenkom telefonom juče (18.marta).

"Dok god Rusija nastavlja sa potpirivanjem nasilja i nestabilnosti u Ukrajini, međunarodna zajednica mora biti spremna da poveća cijenu koju će Rusija platiti za ta djela" navedeno je u saopštenju.

Biden je takođe pozdravio to što je Ukrajinski parlament 17.marta, izglasao regulativu kojom se nudi spacijalni status pobunjenim regionima na istoku, uz garanciju ogranične samouprave, ali tek nakon što u tim oblastima budu provedeni izbori po zakonima Ukrajine.

Rusija i pobunjenici su odbacili taj uslov.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je juče da je ukrajinski parlament time tražio "preinačavanje" sporazuma postignutog 12.februara u prijestonici Bjelorusije, kojim je dogovoren prekid vatre i prvi koraci ka pokušaju rješavanja ukrajinskog konflikta između Kijeva i separatista koje podržava Rusija.

Porošenko je 18.marta potpisao zakon o "specijalnom statusu" regija koji je dan ranije usvojila Vrhovna Rada.

XS
SM
MD
LG