Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: Optužnica protiv Maksimovića za ratne zločine


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dalibora Maksimovića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Bratunca.

Maksimovića, koji je državljanin Srbije, optužnica tereti da je 1992. godine, zajedno sa još nekoliko vojnika, u mestu Repovac ubio tri civila bošnjačke nacionalnosti, rođaka iz porodice Salkić, a u mestu Glogova, pucanjem iz vatrenog oružja ubio još jednog civila, te silovao ženu bošnjačke nacionalnosti.

Radeći u istrazi u ovom predmetu, tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine ostvario je značajnu saradnju sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije, a po zahtevu Tužilaštva BiH, tokom istrage saslušan na području Srbije.

S obzirom da je reč o državljaninu Srbije, Tužilaštvo BiH će u narednom periodu preduzeti aktivnosti da se predmet prosledi na procesuiranje pravosuđu Srbije.

Ovaj predmet je još jedna potvrda dobre saradnje tužilaštava dve zemalja u procesuiranju ratnih zločina, te poruka da se optuženi za ratne zločine više neće moći skrivati u zemljama regiona, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG