Dostupni linkovi

Vanuata se mora u potpunosti obnoviti


Nakon naleta ciklona Pam, koji je uništio ostrvo Vanuatu, sve mora biti obnovljeno, izjavio je danas predsjednik Boldvin Lonsdejl i pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne u tom velikom poslu.

"Trenutno nam je potrebna humanitarna pomoć, a dugoročno biće nam potrebna finansijska pomoć i podrška za početak rekonstrukcije infrastrukture. Moramo sve obnoviti", izjavio je za AFP Lonsdejl, koji je u vrijeme naleta ciklona boravio u Japanu, na konferenciji UN za prevenciju od prirodnih katastrofa.

"Nakon napretka koji je uspostavljen u posljednje dvije godine, ciklon je potpuno uništio sve objekte koje je vlada uspjela da izgradi", izjavio je Lonsdejl.

On je istakao da su klimatske promjene doprinijele ovome i napomenuo da su okeanska ostrva uglavnom izložena porastu nivoa mora i okeana.

Lonsdejl je rekao da, na osnovu ograničenih informacija koje zasad posjeduje, može da potvrdi da je šest osoba izgubilo život, a 30 je povrijeđeno.

Kao odgovor na apel koji je Lonsdejl uputio nakon naleta ciklona počele su da stižu prve isporuke pomoći. Avioni sa humanitarnom pomoći počeli su da slijeću na aerodrom u prijestonici Port Vili čim je pista očišćena.

Ciklon Pam, čiji su udari vjetra dostizali brzinu veću od 300 kilometara na sat, uništio je kuće, čamce i usjeve.

Međunarodni monetarni fond juče je saopštio da je spreman da uputi hitnu pomoć i da u narednim mjesecima pomogne u rekonstrukciji ekonomije.

Pomoć od 2,8 miliona evra obećala je i Velika Britanija, Novi Zeland će uputiti 730.000 dolara, a Australija je obećala pomoć od 3,6 miliona evra.

XS
SM
MD
LG