Dostupni linkovi

Mitropolija: Dozvoliti povratak Veliboru Džomiću


Eparhijski savjet i Eparhijski upravni odbor Mitropolije crnogorsko-primorske pozivao je danas nadležne da bez odgađanja ispoštuju sudske odluke po kojima protojerej-stavrofor Velibor Džomić ima pravo boravka u Crnoj Gori i omoguće mu da tu mirno živi sa svojom porodicom.

Zaključeno je da je i ove godine uočeno pristrasno i nezakonito postupanje jednog broja državnih organa, naročito MUP-a, u postupcima odobrenja privremenog boravka vjerskim licima i službenicima Mitropolije i drugih pravoslavnih eparhija Srpske patrijaršije u Crnoj Gori, koje je kulminiralo progonom Džomića.

Na redovnom godišnjem sabranju, koje je održano danas u Duhovnom centru Prepodobnog Simeona Mirotočivog na Nemanjinom gradu u Podgorici, mitropolit Amfilohije je podnio izvještaj o svom i radu Mitropolije u vremenu između dvije sjednice.

On je ukazao na napore koje Mitropolija čini radi završetka hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru do 2016. godine, kada se planira njegovo osveštanje u spomen hiljadugodišnjice njegovog mučeničkog stradanja.

Konstatovano je da su mnoge crkvene jedinice i institucije, kao što su Cetinjska bogoslovija, Radio "Svetigora" i mnoge crkvene opštine i manastiri, u nezavidnoj finansijskoj situaciji.

XS
SM
MD
LG