Dostupni linkovi

Rumunija: Krivična istraga protiv ministra finansija


Rumunsko tužilaštvo saopštilo je u petak da je pokrenuta istraga protiv ministra finansija Darijusa Valcova, koji je optužen da je, dok je bio na funkciji gradonačelnika Slatine, favorizovao kompaniju za ugovor o javnim radovima u zamjenu za oko dva miliona evra.

U saopštenju tužilaštva navodi se da je Valcov tražio od komiteta koji je bio zadužen za dodjelu ugovora da "iskrivi" pravila u korist kompanije.

Valcov je, prilikom izlaska iz kancelarije Agencije za borbu protiv korupcije u Bukureštu, novinarima rekao da nije optužen, ali nije želio da odgovora na druga pitanja.

"Tužilaštvo za borbu protiv korupcije pokrenulo je krivičnu istragu protiv Valcova, bivšeg gradonačelnika Slatine i trenutnog ministra finansija, u vezi sa optužbama za zloupotrebu ovlaštenja", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da dokazi pokazuju da je, kao rezultat dogovora sa biznismenom, osumnjičeni Valcov tokom 2010. i 2013. godine dobio oko dva miliona evra. Dio sume je dobio direktno u gotovini, a 585.000 dolara preko određenih firmi kao posrednika.

XS
SM
MD
LG