Dostupni linkovi

Kulturocid u Iraku: Džihadisti uništili drevnu Hatru


Pripadnici džihadističke organizacije "Islamska država" uništili su drevne ostatke 2.000 godina starog grada Hatra, na sjeveru Iraka, saopštilo je iračko Ministarstvo za turizam i antikvitete.

Ministarstvo je dobilo informacije od svojih zaposlenih u gradu Mosulu, koji je pod kontrolom ekstremista, da je grad Hatra danas uništen.

To je najnoviji napad džihadista na kulturno nasljeđe ove bliskoistočne države.

Hatra je drevni grad u guvernatu Niniva. Najpoznatiji je po monumentalnim ruševinama prvog arapskog kraljevstva koje je nastalo u drugom vijeku. Arheološki kompleks u Hatri je 1985. godine uvršten na Uneskovu listu svjetske baštine.

Iračko Ministarstvo za turizam i antikvitete objavilo je prije dva dana da je "Islamska država" napala istorijski grad Nimrud i uništila ga teškim vozilima.

Nimrud, koji je osnovan u 13. vijeku prije nove ere, leži na rijeci Tigar, oko 30 kilometara jugoistočno od Mosula, drugog po veličini iračkog grada i uporišta "Islamske države" u zemlji.

Uništenje Nimruda usljedilo je sedam dana, nakon što su džihadisti objavili video-snimak na kojem je prikazano uništenje statua i skulpture iz Asirijskog doba u gradu Mosulu nad kojim su kontrolu preuzeli u junu prošle godine.

XS
SM
MD
LG