Dostupni linkovi

Bžežinski: Moramo da garantujemo da Ukrajina neće u NATO


Nekadašnji savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Zbignjev Bžežinski založio se za naoružavanje Ukrajine defanzivnim oružjem, ali je istovremeno upozorio da se Rusiji moraju dati garanacije da slobodna, demokratska Ukrajina neće težiti da uđe u NATO.

"Moramo da garantujemo Rusima da slobodna, demokratska, evropska Ukrajina neće težiti da uđe u NATO, na šta Rusija gleda kao na pretnju, već da će postupiti kao Finska koja je slobodna, nezavisna evropska zemlja, ali nije članica NATO-a", kazao je Bžežinski poljskoj televiziji TVN24.

Drugi element rešenja sukoba u Ukrajini uz garancije Rusiji da se NATO neće širiti na Ukrajinu po oceni tog savetnika administracije bivšeg američkog predsednika Džimija Kartera, jesu isporuke defanzivnog oružja Ukrajini.

"Moramo da budemo u stanju da isporučimo defanzivno oružje Ukrajini, zato što ako im takvo oružje ne pošaljemo, sve što će (predsednik Rusije Vladimir) Putin morati da uradi da trijumfuje, jeste da izazove dalju eskalaciju sukoba", kazao je Zbignjev Bžežinski.

XS
SM
MD
LG