Dostupni linkovi

Netanjahu: Islamska država i Iran rade u istom cilju


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas u Vašingtonu da se Iran i Islamska država nadmeću u ostvarivanju istog cilja - nametanja ekstremnog islama.

Netanjahu je u govoru u američkom Kongresu rekao da su Iran i Islamska država neprijatelji, ali da, "kada je reč o Iranu i Islamskoj dražvi, neprijatelj tvog neprijatelja je tvoj neprijatelj".

Izraelski premijer čiji je govor u Kongresu na poziv republikaanca podigao međustrančke tenzije u Vašngtonu, izrazio je žaljenje što je njegov govor doživljen kao politički.

"To nikada nije bila moja namera. Znam da bez obzira s koje strane sedite, uvek stojite uz Izrael", rekao je on i pozdravio i istaknute demokrate u Kongresu.

Netanjahu je rekao da je predsednik SAD Barak Obama, s kojim nema dobar odnos, uvek pomagao Izraelu od kada je u Beloj kući. On je zahvalio Obami za podršku u Ujedinjenim nacijama, kao i za odbrambenu pomoć navodeći da su Obama i Kongres pomogli u izgradnji izraelskog odbrambenog sistema "Gvozdena kupola".

On je, ne pominjući Obamu, kritikovao pregovore američke vlade s Iranom o nuklearnom programu, navodeći da predloženi sporazum "uopšte neće garantovati" da Iran neće izgraditi nuklearno oružje.

"Moramo svi biti zajedno u zaustavljanju iranskog marša osvajanja, pođarmljivanja i terora", rekao je Netanjahu.

On je dodao da ustupci dati Iranu znače "ogromnu nuklearnu infrastrukturu" pošto nijedno nuklearno postrojenje neće biti srušeno, i dodao da bi Iran mogao biti u boljem položaju da razvije nuklearnu bombu za deceniju, čak i ako pristane na predlog Obame o 10-godišnjem zamrzavanju sadašnjeg programa.

Netanjahu je rekao da iranski režim koristi novu tehnologiju da izrazi "najstariju mržnju - antisemitizam" i dodao da "iranski režim nije prosto samo jevrejski problem, kao što ni nacisti u Nemčkoj nisu bili samo jevrejski problem".

XS
SM
MD
LG