Dostupni linkovi

AI: U Srbiji pojačan pritisak na medije


U Srbiji je ostvaren napredak u istrazi ubistava istaknutih novinara, ali je pojačan pritisak na medije, u procesuiranju ratnih zločina nije vidljiv veći napredak, a diskriminacija manjina i dalje postoji, ocenila je organizacija
Amnesti internešenel (AI).

"Vlada je pojačala pritisak na medije. Javni komentari u kojima je kritikovan odgovor vlasti na poplave u maju uklonjeni su s vladinih vebsajtova, a kritički pojedinci pozivani su na 'informativne razgovore' u policiji", navodi se u izveštaju AI o stanju ljudskih prava u svetu u 2014. godini.

Kada je reč o problemu prisilnih nestanaka, AI ocenjuje da, uprkos ekshumaciji tela 53 kosovska Albanca u grobnici u Raškoj, i daljim istraživanjima u Batajnici, gde je ekshumirano više od 800 tela, "nema napretka u privođenju pravdi onih koji su organizovali prenos tela s Kosova".

Romska naselja su bila nesrazmereno pogođena poplavama, a 31 Romu, među kojima je bilo 12 dece, uskraćen je pristup prijemnim centrima
u Beogradu, umesto čega su smešteni u ratna skloništa bez vode i sanitarnog sistema.

Pretnje i napadi na pripadnike LGBT populacije nisu efikasno istraženi, a retki su slučajevi suđenja za zločine iz mržnje, ocenila je ta organizacija.

U izveštaju se podseća i da su, posle incidenta s bespilotnom letelicom na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija, najmanje 33 objekta u vlasništvu Albanaca bila meta napada.

Od januara do oktobra gotovo 19.000 srpskih državaljana tražilo je azil u zemljama EU, a oko 13.000 migranata je podnelo zahtev za azil u Srbiji.

"Samo pet podnosilaca zahteva je dobilo azil do sredine decembra, a u procesu utvrđivanja izbegličkog statusa nisu ispoštovane procedure propisane Zakonom o azilu. Granična policija navodno vraća
potražioce azila i migrante u Makedoniju", navodi AI.

XS
SM
MD
LG