Dostupni linkovi

Ripkin podneo ostavku u parlamentarnoj komisiji


Malkolm Rifkin, predsednik uticajne parlamentarne komisije koja nadzire rad britanskih obaveštajnih službi, podneo je danas ostavku nakon što je tajno snimljen kako nudi svoje usluge lažnoj kineskoj kompaniji.

"Nijedna od sadašnjih kontroverzi sa kojima me dovode u vezu nije povezana sa mojim radom na položaju predsednika Parlamentarne komisije za obaveštajne poslove i bezbednost", saopštio je Rifkin.

On je dodao da je, uprkos tome, obavestio kolege da se povlači sa predsedničke funkcije, ali da će ostati član Komisije.

Rifkin je demantovao da je prekršio bilo kakva pravila i rekao Bi-Bi-Siju da se sastao sa predstavnicima kompanije da bi ih saslušao, ali da nije pregovarao niti prihvatio bilo šta od njih.

On je rekao novinarima na tajnom zadatku iz lista "Telegraf" i sa Kanala 4" da bi iskoristo svoju političku poziciju za dobrobit izmišljene kineske kompanije u zamenu za nadoknadu od najmanje 5.000 funti na dan.

Rifkin je izjavio da bi mogao da iskoristi "korisne kontakte" sa britanskim ambasadorima u svetu zbog svog statusa, a za sebe je rekao da je "samozaposlen" iako prima poslaničku platu od 67.000 funti.

Konzervativna stranka suspendovala je juče Rifkina, a lider stranke Dejvid Kameron najavio je pokretanje disciplinskog postupka. Rifkinu neće biti dozvoljeno da bude na izbornoj listi konzervativaca na sledećim izborima.

Optužbama da je ponudio političke usluge u zamenu za novac izložen je i Džek Stro, bivši britanski ministar spoljnih poslova iz redova laburista.


XS
SM
MD
LG