Dostupni linkovi

"Šarli ebdo" ponovo o ekstremizmu


Više od mesec i po dana nakon što su džihadisti masakrirali većinu urednika francuskog satiričnog lista Šarli ebdo, taj list u sredu ponovo počinje da izlazi.

Na naslovnoj stranici "Šarli" se ponovo "okomio" na svoje omiljene mete.

Na njoj su papa, jedan džihadista, bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi i desničarska političarka Marin Le Pen prikazani kao gomila razjarenih zveri koje ganjaju psa sa primerkom "Šarli ebdoa" u zubima, uz naslov "vratili smo se", prenosi AFP.

"Bila nam je potrebna pauza, odmor... bilo je onih kojima je bilo potrebno da odmah rade, kao što sam ja, i onih kojima je trebalo više vremena. Tako smo došli do kompromisa i složili smo se da od 25. februara ponovo počnemo da izlazimo nedeljno", objašnjava novi glavni urednik "Šarlija", Žerar Bijar.

Nakon napada od 7. januara, "Šarli" je već kroz nedelju dana izdao još jedan broj, tzv. "izdanje preživelih", na čijoj naslovnoj strani je ispod naslova "sve je oprošteno" prikazan prorok Muhamed sa suzom u oku, kako drži natpis "ja sam Šarli".

Međutim i takva slika je bila povod za nasilne proteste u više muslimanskih zemalja.

Taj broj lista je štampan u osam miliona primeraka, što je gotovo neverovatan podatak, s obzirom na to da je pre napada tiraž "Šarlija" iznosio 60.000.

Broj koji će izaći u sredu će biti štampan u 2,5 miliona primeraka.

Bajar je nagovestio kako će se novi broj neizostavno baviti ekstremizmom, s obzirom na napade u Kopenhagenu od 14. i 15. februara.

XS
SM
MD
LG