Dostupni linkovi

EU zatražila od Izraela da odblokira sredstva za Palestince


Evropska unija traži od Izraela da isplati Palestisknim nacionalnim vlastima (PNA) prihode od poreza koje drži povučene od početka januara, izjavio je u ponedjeljak zvaničnik EU.

Shadi Othman, zvaničnik EU za medije i komunikacije u Jerusalemu, izjavio je za Xinhuu da je pozicija EU da Izrael odmah treba osloboditi sredstva od poreskih prihoda za Palestince.

- EU smatra da Izrael nema pravo da zadržava palestinski novac i koristi ga u političke svrhe kako bi izvršio pritisak na Palestince pod bilo kakvim izgovorom - kazao je Othman.

Izrael je povukao palestinske poreske prihode u januaru, u reakciji na odluku palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da se PNA pridruži u 20 međunarodnih agencija i sporazuma, uključujući Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda.

- U toku su kontakti i rasprave između Izraela i PNA oko posljedica povlačenja palestinskog novca - kazao je Ipak, dodao je, "nema sporazuma o isplati novca Palestincima, izuzev onoga što je dogovoreno ranije. EU je odobrila prošle godine 213 miliona eura, uključujuči 130 miliona za budžet PNA".

PNA se suočavaju s finansijskom krizom od početka ove godine nakon što je Izrael povukao sredstva od poreza.

XS
SM
MD
LG