Dostupni linkovi

Australija pooštrava Zakon o državljanstvu


Australijanci koji su povezani sa terorizmom mogli bi da izgube državljanstvo ili će im biti ukinute određene privilegije, izjavio je danas australijski premijer Toni Abot.

"Vlada će izraditi amandmane na Zakon o državljanstvu u slučaju dvojnog državljanstva", rekao je Abot u saopštenju o nacionalnoj bezbjednosti.

Pojedincima umiješanim u terorizam, koji nemaju dvojno državljanstvo, vlada će suspendovati određene privilegije, kao što su mogućnost napuštanja zemlje ili povratka u Australiju, pristup socijalnoj zaštiti i konzularnim uslugama.

Abot je dodao da će i lica rođena u Australiji izgubiti neke privilegije ako prekrše zakone protiv terorizma.

"Australijski državljani koji uzmu oružje u ruke i bore se na strani terorističkih grupa, posebno dok je australijska vojska angažovana u sukobima u Iraku i Avganistanu, okrenuli su se protiv naše zemlje i tako će biti tretirani", rekao je Abot.

On je dodao da je australijsko državljanstvo "velika privilegija".

"Niko ne treba da živi u našoj zemlji ako ne poštuje njene vrijednosti ili odbacuje samu ideju slobodnog i otvorenog društva", rekao je on. Abot je rekao prošle sedmice da je 55 od 57 Australijanaca, koji su putovali na Bliski istok da se pridruže militantima "Islamske države", bilo na listi primanja socijalne pomoći.

XS
SM
MD
LG