Dostupni linkovi

SAD pozivaju Evropu i Atinu da postignu dogovor


SAD pozivaju Evropljane i Atinu da postignu dogovor o finansiranju Grčke uz upozorenje da bi u slučaju neuspjeha mogla da se vrati nesigurnost u eurozoni, rekao je jedan visoki zvaničnik američkog ministarstva finansija.

"Važno je za Evropu i za svjetsku privredu da se postigne sporazum", rekao je taj neimenovani zvaničnik i dodao da to zahijteva napor obje strane za postizanje kompromisa.

On je rekao da će Grčka, ukoliko pregovori propadnu, odmah osjetiti ekonomske posljedice a eurozona će imati "povratak nesigurnosti, kao i privreda".

"To bi se desilo u trenutku kada je privreda eurozone slaba i kada se suočava sa deflatornim pritiscima", rekao je on.

Vašington je saopštio da pažljivo prati ovu situaciju. Američki ministar finansija Džejkob Lu razgovarao je u četvrtak sa predsjednikom Eurogrupe Jerenom Dijselblemom, grčkim ministrom finansija Janisom Varuvakosom i njegovim francuskim kolegom Mišelom Sapenom, saopštilo je američko ministarstvo.

Grčka je u četvrtak poslala evropskim kreditorima kompromisni prijedlog kako bi se u posljednjem trenutku odmrzli pregovori o programu pomoći Atini i oknočala neizvjesnost o njenom opstanku u eurozoni. Njemačko ministarstvo finansija saopštilo je da je taj prijedlog nedovoljan, ali je Njemačka ipak ostavila odškrinuta vrata za kompromis.

XS
SM
MD
LG