Dostupni linkovi

Japan izašao iz recesije


Japan je u posljednjem tromjesečju prošle godine izašao iz recesije, jer je ekonomija porasla prvi put nakon dva kvartala pada. Rast je ipak slabiji nego što su analitičari procjenjivali.

Prema danas objavljenom izvještaju Vlade, japanski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u četvrtom tromjesečju prošle godine 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, odnosno 2,2 odsto na godišnjem nivou, prenosi Hina.

To predstavlja izlazak treće po veličini svjetske ekonomije iz recesije, s obzirom da je u prethodna dva kvartala BDP oštro pao. Analitičari su očekivali rast od 3,7 odsto na godišnjem nivou, što pokazuje da je oporavak i dalje slab.

Lična potrošnja, koja čini oko 60 odsto privrede, porasla je u prethodnom tromjesečju 0,3 odsto, dok su analitičari očekivali rast od 0,7 odsto.

Kapitalna potrošnja porasla je takođe manje od očekivanja, 0,1 odsto, dok je znatniji podsticaj rastu BDP-a došao od rasta izvoza u Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kinu, dva najveća izvozna tržišta japanskih kompanija.

"To su pomalo razočaravajuće brojke. Situacija ostaje slaba, a potpuno je jasno da kompanije odlažu investicije", rekao je ekonomista u Norinchukin Research Institute, Takeshi Minami.

Ministar ekonomije Akira Amari, kazao je, komentarišući izvještaj o BDP-u, da će se Japan oporaviti zahvaljujući jačanju domaće potražnje, na što bi trebalo pozitivno da utiče pad cijena nafte.

"Smanjenje troškova za gorivo omogućiće i kompanijama povećanje investicija, a očekujemo i oporavak strane potražnje", rekao je Amari.

Od kraja 2012. godine, kada je postao premijer, Shinzo Abe vodi izuzetno podsticajnu ekonomsku politiku nazvanu Abenomija. To uključuje povećanu državnu potrošnju, uz istovremeno labavljenje monetarne politike, pa je japanska centralna banka počela da kupuje državne obveznice, po uzoru na američku vrhovnu monetarnu instituciju.

To je izazvalo oštar pad kursa jena prema dolaru, što pomaže japanskim izvoznicima jer na taj način njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju konkurentniji.

XS
SM
MD
LG