Dostupni linkovi

Hrvatska: Objavljena nacionalna struktura osoba izbrisanih s evidencije prebivališta


Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske (MUP) je - reagirajući na netočne izjave predsjednika Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodraga Linte – objavilo nacionalnu strukturu osoba koje su po sili zakona početkom veljače izbrisane iz evidencije prebivališta.

Dok je Linta u izjavi koju je prenijelo i više hrvatskih medija kazao kako je „većina odjavljenih osoba, čak 90 posto (oko 240 000 ljudi od ukupno 257 231) srpske nacionalnosti“, MUP naglašava kako su najviše odjavljenih – Hrvati.

Tako je među odjavljenima iz evidencije prebivališta 131.050 Hrvata, zatim 70.682 osoba nepoznate nacionalnosti, 37.234 osoba srpske nacionalnosti te su ostalo osobe drugih nacionalnosti.

Radi se o provođenju Zakona o prebivalištu izglasanog još krajem 2012. godine, čija je primjena na inzistiranje Srpskog narodnog vijeća bila odgođena na godinu, i potom još na godinu.

U Ministarstvu još jednom naglašavaju da prijava ili odjava prebivališta nemaju nikakve veze sa vlasničkim pravima nad nekretninama na području Republike Hrvatske.

Brisanje iz evidencije prebivališta po sili zakona vršilo se po tri kriterija koja propisuje ovaj zakon:

To su:

1. građani koji su na dan 29.12.2012. godine imali osobnu iskaznicu kojoj je istekao rok važenja više od 15 dana (a nisu naknadno ishodovali novu),

2. građani koji su do dana stupanja na snagu Zakona navršili 16 godina, a nikada nisu ishodovali osobnu iskaznicu i

3. građani koji su imali prijavljeno prebivalište na adresama koje nisu evidentirane u registru prostornih jedinica (nepostojeće adrese, npr. bb i slično).

XS
SM
MD
LG