Dostupni linkovi

Veljović-Pap: Pojačano sprečavanje ilegalnih prelazaka


Direktori policija Srbije i Mađarske Milorad Veljović i Karolj Pap dogovorili su u Kelebiji pojačane aktivnosti na sprečavanju ilegalnih prelazaka srpsko-mađarske granice i otkrivanju motiva prelazaka, navodeći da se ovaj problem mora zajednički rešiti sa zemljama EU.

Veljović, koji je zajedno Papom posetio granične prelaze Kelebija i Horgoš-Reske, rekao je da sutra iz Nemačke stiže 20 policajaca zajedno sa vozilima opremljenim termovizijskim kamerama, a uskoro i iz Austrije, koji će biti angažovani na prelazima Srbije ka Makedoniji gde je, takođe, veliki pritisak migranata.

Veljović je rekao da je na granici Srbije prisutna i Žandarmerija, zajedno sa pripadnicima granične policije i policije iz Mađarske koji su već danas u ilegalnom prelasku uhvatili devet lica.

On je naveo da 40 odsto ilegalnih migranata čine deca, kao i da su do pre dva meseca ilegalni migranti uglavnom bila lica koja nisu imala od čega da žive, ali da je nakon toga povećan broj pripadnika srednjeg sloja, a sada među migrantima ima i visoko obrazovnih.

Direktor policije Mađarske Karolj Pap rekao da je Mađarska u proteklom periodu registrovala 23.200 ilegalnih migranata, što predstavlja ozbiljan teret za obe zemlje te dodao da je policija Mađarske pojačala kontrolu na autoputevima i železničkim stanicama.

Pap je ponudio da policajci iz Srbije borave u centrima u kojima se termovizijskim kamerama nadgleda granica sa Srbijom.

Veljović i Pap ocenili su da krijumčari imaju veliku finansijsku korist, zbog čega su dve zemlje usaglasile aktivnosti na suzbijanju krijumčarenja.

XS
SM
MD
LG