Dostupni linkovi

Hrvati imaju 200 miliona evra u švajcarskim bankama


Ministar finansija Hrvatske Boris Lalovac izjavio je danas da hrvatski građani u švajcarskim bankama imaju oko 200 miliona evra štednje, a samo u filijali britanske banke HSBC 33 miliona dolara.

On je naveo da su hrvatske vlasti već započele sa traženjem podataka o imenima tih štediša, kao i o mogućoj nesrazmeri njihove štednje i imovine.

Lalovac jedodao da Švajcarska, prema ugovoru sa EU, ne daje imena štediša, već zauzvrat svim članicama Unije uplaćuje dio poreza na kamate koji prikupe, javljaju hrvatski mediji.

"Stopa poreza na kamate je 35 odsto, a 75 odsto naplaćenog iznosa poreza Švajcarska prosleđuje zemljama članicama EU", pojasnio je Lalovac i dodao da je Švajcarska prošle godine na ime toga uplatila Hrvatskoj oko milion švajcarskih franaka.

Pitanje otkrivanja imena štediša, odnosno da li je to za EU dovoljno ili je reč o puno većoj utaji poreza od onoga što se članicama uplaćuje, biće razmotreno na sjednici Savjeta ministara finansija evrozone.

Švajcarski ogranak britanske banke HSBC pomagao je bogatim klijentima da izbegnu poreze i sakriju milione dolara, pokazuju podaci koje su ranije objavili konzorcijum istraživačkih novinara i evropski mediji.

XS
SM
MD
LG