Dostupni linkovi

Posebna sjednica NSRS o izjavi Predsjedništva BiH


Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatran prijedlog izjave o principima pristupa Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, bit će održana danas u poslijepodnevnim satima u Banjoj Luci.

Parlament će se o ovom pitanju izjasniti na zahtjev entitetskog predsjednika Milorada Dodika, koji će poslanicima podnijeti uvodno izlaganje, a očekuje se i obraćanje srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Izjavu Predsjedništva su već podržali lideri svih stranaka u RS, a iz SNSD-a je najavljeno da će je potpisati i Dodik, nakon što o tome bude obavljena rasprava u Narodnoj skupštini RS.

Za opoziciju u RS Dodikov zahtjev da se parlament RS-a izasni o ovoj izjavi predstavlja politikanstvo, budući, kako su naveli, da su izjavu podržali svi politički lideri, a nakon Predsjedništva BiH, gdje je zastupljen i srpski član, ona će biti predmet razmatranja i u parlamentu BiH gdje su opet predstavnici svih stranaka.

Izvršni odbor SNSD-a sinoć je, nakon višesatne rasprave, zatražio od svojih funkcionera da sve važno o čemu se raspravlja na nivou BiH, a odnosi se i na RS, bude predmet rasprave u Narodnoj skupštini RS.

Za lidera NDP-a Dragana Čavića to predstavlja "djetinjasto inaćenje“.

-Dodiku i njegovim sljedbenicima je Vijeće ministara bilo igračka i tako su se ponašali prethodnih godina. Sada im je igračka oduzeta i oni bi sve da bojkotuju, tako što će tražiti da se sve tačke razmatraju u Narodnoj skupštini - kaže Čavić.

I u tehničkom smislu, naveo je, to je nemoguće, jer je brojnim zakonima regulirano o čemu se i na čiji prijedlog raspravlja u Narodnoj skupštini RS, ko priprema materijal za sjednice i teško je, kaže, zamisliti da predmet rasprave bude sve što se raspravlja u parlamentu BiH.

Prije posebne sjednice, Narodna skupština RS-a danas će nastaviti redovno zasjedanje.

Danas će glasati o tačkama razmatranim u protekla dva dana.

XS
SM
MD
LG