Dostupni linkovi

Asad kaže da od Iraka dobija informacije o borbi protiv IS


Sirijski predsjednik Bašar al Asad izjavio je da nema direktne saradnje sa Vašingtonom o vazdušnoj kampanji koju međunarodna koalicija provodi protiv militanata Islamske države (IS) u Siriji, ali da Irak i druge države dijele informacije zvaničnom Damasku.

Asad je u intervjuu za BBC, 10 februara, rekao da postoji indirektna saradnja sa Irakom i drugima putem "prenošenjem poruka" ali kako je dodao "ništa taktički".

SAD i kolicija evropskih zemlja, te arapskih zemlja iz Persijskog zaliva, bomabrduju položaje IS od septembra prošle godine na teritoriji Iraka i Sirije, dijeleći vazdušni prostor sa sirijskim avionima koji se takođe bore protiv Islamske države i opstalih militantnih islamističkih grupa.

Islamska država je od ljeta prošle godine pod svoju kontrolu stavila velike dijelove teritorije Iraka i Sirije i proglasila ih "kalifatom".

Asad je za BBC demantovao da njegova vlada koristi barel bombe protiv opozicionih snaga u Siriji, iako su dokazi o upotrebi tih bombi uveliko dokumentovani dokazima u izvještajima međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG