Dostupni linkovi

Angela Merkel u Washingtonu na sastanku s Obamom


Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u Washington gdje se danas sastaje s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Ukrajinska kriza glavna je tema sastanka u Ovalnom uredu Bijele kuće, no Obama, Merkel razgovarat će i o ISIL-u, nastavku pregovora s Iranom oko nuklearnog naoružanja, te budućnosti Afganistana.

Merkel je u Washington stigla s jasnom porukom - oružje ne može riješiti konflikt u Ukrajini, Zapad treba ustrajati na diplomatskom rješenju krize.

U isto vrijeme američki predsjednik Obama pod sve je većim pritiskom ne samo republikanaca u Kongresu, već i vojnih stručnjaka i dijela State Departmenta.

Traže da konkretno odgovori na zahtjev ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka koji traži vojnu pomoći u ratu s proruskim separatistima.

Sam Obama nije sklon toj opciji, no Bijela kuća daje do znanja kako će odluku donijeti u skladu s američkim nacionalnim interesima.

Odluka da Sjedinjene Države samostalno naoružaju Ukrajinu otvorena je, i prema nekim analitičarima, vrlo realna.

Njemačka je važan američki saveznik, a Washington i dalje radi na otopljenu odnosa koji su zahladili nakon što je otkriveno da je američka Nacionalna agencija za sigurnost nadzirala telefon kancelarke Merkel.

XS
SM
MD
LG