Dostupni linkovi

NBS i banke: Iduće nedelje rešenje za kredite u francima


Narodna banka Srbije (NBS) i poslovne banke će početkom naredne nedelje predložiti zajedničko rešenje za lakšu otplatu kredita indeksiranih u francima, najavio je danas predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije Goran Pitić.

U ponedeljak će, kako je Pitić rekao za RTS, biti sastanak Upravnog odbora UBS na kojem će se bankari izjasniti o nekoliko modela otplate kredita u francima, koji su usaglašeni sa NBS.

Predsednik Uprave NBS za nadzor nad finansijskim institucijama Dordje Jevtić je rekao da su predložena tri modela oplate kredita indeksiranih u švajcarskoj valuti, a ni u jednoj od njih država neće snositi nikakve troškove.

On je objasnio da je jedan od predloženih modela da se mesečna rata kredita u francima u naredne tri godine umanji za 20 odsto, a da se posle tog roka plaća u punom iznosu, s tim da se razlika po osnovu trogodišnjeg umanjenja plaća godinu dana, na kraju roka otplate kredita.

Druga mogućnost je da se kredit reprogramira, odnosno da se umanje rate i produži rok oplate, dok bi treća mogućnost bila konverzija kredita u evre.

Po tumačenju Jevtića, banke bi trebalo da se odreknu dela zarade, kako bi gradjanima omogućile da u dužem roku i po povoljnijim uslovima otplaćuju kredite, uglavnom stambene, indeksirane u francima, a razgovara se i o tome da klijenti budu oslobodjeni ostalih troškova kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredi ta, kod notara ili u katastru.

Jović je istakao da će, kada sa bankama bude dogovoreno zajedničko rešenje za kredite u francima, NBS doneti obavezujuću meru, a ne preporuku.

XS
SM
MD
LG