Dostupni linkovi

Desničaru Miši Vaciću smanjena uslovna kazna


Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu portparolu "Pokreta 1389" Miši Vaciću i uslovnu kaznu zatvora od godinu dana smanjio na sedam mjeseci.

Kazna je izrečena zbog širenja mržnje prema LGBT osobama pred Paradu ponosa 2009. godine i zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja.

Sud je odlučio i da ukine dio presude, po kojoj je Vacić proglašen krivim za napad na službeno lice i vratio predmet na ponovno suđenje.

"U odnosu na izvršenje krivičnog djela sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, sud je prvostepenu presudu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinuo i u tom dijelu predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje", piše u odluci objavljenoj na sajtu suda, a donijetoj 25. decembra 2014. godine.

Sud je Vaciću, umjesto četiri, odredio dvije godine provjeravanja tokom kojih ne smije da izvrši krivično djelo, a u suprotnom će morati u zatvor.

Miša Vacić osuđen je 12. jula 2013. godine pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu zato što je od 18. do 20. septembra 2009. godine, kao pripadnik i portparol "Pokreta 1389", "predstavljao ideje koje zagovaraju diskriminaciju pripadnika LGBT populacije".

Kako je navedeno u presudi, Vacić je osuđen zbog štampanja i širenja propagandnog materijala - 229 nalepnica sa tekstom "Nećemo gej paradu, hoćemo patriotsku vladu" i davanja pretećih i uvredljivih izjava medijama.

Proglašen je krivim i za to što je 25. septembra 2009. godine neovlašćeno nosio pištolj, a u decembru silom spriječio policajce da ga privedu.

Na prvostepenu presudu žalio se prvi osnovni javni tužilac u Beogradu i branioci okrivljenog.

XS
SM
MD
LG