Dostupni linkovi

Ukrajinski parlament proglasio Rusiju "agresorskom državom"


Ukrajinski paralment usvojio je izjavu u kojem se Rusija naziva "agresorskom državom", što je čin koji bi, kako se nadaju u Kijevu, mogao utrijeti put da bude kažnjena u skladu sa međunarodnim pravom.

Vrhovna rada takođe je glasala o definasanju vlasti samozvanih "narodnih republika" Donjeck i Luganjsk kao "terorističkih organizacija" apelujući na međunarodnu zajednicu da im uputi neoružanu vojnu pomoć i da uvedu jače sankcije protiv Rusije.

Lider Radikalne partije Oleh Liaško, član vladajuće kolicije naveo je da "pravno prepoznavnje "agresorske države" povlači za sobom posljedice" prema UN Povelji i rezolucijama.

U reakciji na ovaj potez Kijava, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, Grigorij Karasin nazavo je to " teškim i neodgovornim " dodajući da im je cilj blokiranje napora da se okonča konflikt između vladinih snaga i pororuskih pobunjenika koji su ubili više od 5000 ljudi na istoku Ukrajine od aprila prošle godine.

Lideri EU u zajedničkoj su izjavi danas pozvali svoje ministre vanjskih poslova da razmotre adekvatne mjere za novu eskalaciju krize i o uvođenju novih sancija za Rusiju na sastanku 29.janura.

Istovremeno je premjer Ukrajine Arsenij Jacenjuk objavio da je valda odlučiula da proglasi vanredno stanje na teritorijama Donjeck i Luganjsk i da uvede režim najveće pripravnosti u cijeloj zemlji.

XS
SM
MD
LG