Dostupni linkovi

Istraživanje: PTSP postojao još 1300. godine p.n.e.


Dokazi o postojanju posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) mogu se naći i u 1300. godini prije nove ere, što je mnogo ranije nego što se do sada mislilo, pokazalo je najnovije istraživanje tima Anglija Raskin Univerziteta u Velikoj Britaniji, prenosi BBC.

U istraživanju pod nazivom "Ništa novo pod Suncem" analizirani su prevodi tekstova iz Mezopotamije, u kojima se pominju vojnici koje posjećuju "duhovi onih protiv kojih su se borili u bitkama", što po riječima stručnjaka, može da se podvede pod današnji sindrom posttraumatskog stresnog poremećaja.

Stručnjaci su zaključili da je taj poremećaj najvjerovatnije star koliko i ljudska civilizacija.

Profesor Džejmi Haker Hjuz, bivši konsultant kliničke psihologije za Ministarstvo odbrane, rekao je da se do sada prvi opis PTSP pripisivao grčkom istoričaru Herodotu, koji je pišući o bici na Maratonskom polju 490. godine prije Hrista, naveo za jednog borca: "Iznenada je prestao da vidi na oba oka, mada ga ništa nije dotaklo".

Hjuz, međutim, kaže, da je najnovije istraživanje pokazalo da je PTSP bio prisutan i u vreme asirske dinastije u Mezopotamiji, između 1300. i 609. godine prije nove ere.

U to doba muškarci su provodili godinu praveći puteve, mostove i druge objekte, potom godinu u ratovima, nakon čega bi se vraćali na godinu dana porodicama, prije nego što bi otpočeo novi ciklus.

"Neki simptomi poslije bitaka jasno su upućivali na ono što danas potpada pod simptome PTSP. Oni (vojnici) su opisivali kako čuju i vide duhove koji im se obraćaju, koji su najvjerovatnije bili duhovi ljudi koje su ubili u bitkama, što je upravo iskustvo koje imaju savremeni vojnici, učesnici bitaka 'čovjek na čovjeka'", rekao je Hjuz.

XS
SM
MD
LG